Hobby&Fendt Caravans, Cabanon Vouwwagens
  • Wij zijn erkend Hobby dealer

    De voertuigen van Hobby tonen karakter

  • Goed voorbereid op vakantie!

    In onze kampeershop vindt u een uitgebreide collectie kampeerartikelen

Werkplaats / Onderstelbeurt

Een onderstelbeurt bestaat uit 4 onderdelen

  • Controle van het Onderstel
  • Controle van de Banden
  • Controle van de Verkeersverlichting

Controle van het onderstel

Nadat de caravan de werkplaats is ingereden wordt de caravan eerst gecontroleerd op scheefstand (slijtage asrubbers). De caravan wordt direct aangesloten op 230V zodat de juiste werking van de koelkast op een later tijdstip is vast te stellen. Vervolgens wordt de caravan met een brug omhoog getild. Bij de inspectie van de onderzijde wordt onder meer gekeken naar de toestand van de oplooprem, de remkabels, de bevestiging van de diverse leidingen aan de vloer en de reservewielhouder. Ook wordt gecontroleerd op eventuele beschadigingen aan het chassis en de dissel. Vervolgens worden alle chassisbouten nagetrokken.

Bodem en onderstel

Nadat de remmen en de handrem zijn afgesteld wordt de bodem en de bevestiging van de opbouw van de caravan aan het onderstel gecontroleerd. De uitdraaisteunen worden van een nieuwe smering voorzien zodat deze weer soepel en zonder lawaai in- en uitgedraaid kunnen worden. Vervolgens is de dissel aan de beurt. De rubber stofhoes, de breekkabel en de breekring worden gecontroleerd op beschadigingen. Het neuswiel krijg een nieuwe laag vet en de werking van de oploopremschokdemper wordt getest.

Stabilisator

De werking van de stabilisator wordt gecontroleerd met een in eigen huis ontwikkeld hulpmiddel: een kogel welke op een momentsleutel wordt geplaatst. Op deze manier kan nauwkeurig worden vastgesteld of de remschoentjes van de stabilisator nog niet zijn versleten.

Remmentest

Nadat de caravan weer op de grond is geplaatst wordt de remmentest uitgevoerd. De caravanbanden worden op een aandrijfrol geplaatst en de koppeling van de caravan wordt bevestigd aan de remsimulator. Zodra de caravan op de rollen staat is het gewicht af te lezen.

Tip

Voorkom beschadiging van de remschoentjes door de handel van de stabilisator volledig te openen. Wordt de handel niet geheel geopend, dan steken bij het neerlaten van de koppeling op de kogel de remschoentjes nog te ver uit waardoor er stukjes van af kunnen breken.

Banden

Voordat het wiel wordt gedemonteerd wordt eerst gecontroleerd op eventuele speling en slijtage van de wiellagers, naven en keerring. De caravanband wordt beoordeeld op eventuele breuken in de staalgordels of andere beschadigingen zoals deuken, bulten en scheuren. De ouderdom van de band wordt gecontroleerd aan de hand van de DOT-code. Deze code geeft het week en jaarnummer weer. De BOVAG hanteert als norm dat banden na 6 jaar vervangen moeten worden.

Nadat de velg is gecontroleerd op eventuele beschadigingen en de wielbouten zijn losgedraaid wordt de remtrommel gedemonteerd.

De remvoering wordt gecontroleerd op dikte en mogelijke beschadigingen. Ook bij een nog jonge caravan met weinig kilometers kunnen de remschoenen kapot zijn door bijvoorbeeld oververhitting (rijden in de bergen). Indien deze in orde is bevonden kan worden volstaan met het reinigen van de remmen en de remtrommels. Na deze schoonmaakbeurt wordt de remvoering licht opgeschuurd en worden de bewegende delen opnieuw gesmeerd. De nieuwe borgmoer wordt met een momentsleutel vastgezet.

Controle van de Verkeersverlichting

De 13-polige stekker van de caravan wordt aangesloten op een speciale schakelkast welke is aangesloten op een 12V-accu. Via verschillende schakelaars in de kast wordt de verlichting (per groep) gecontroleerd. De werking van de achterlichten, de remlichten, het derde remlicht, de richtingaanwijzers, de breedtelichten, de contourverlichting en de nummerplaatverlichting wordt hierbij getest. Sinds dit jaar wordt ook op de aanwezigheid (en juiste werking) van het mistachterlicht gecontroleerd.
Ook de caravanstekker wordt nagezien op eventuele beschadigingen en loszittende bedrading.  In de caravan wordt de 230V-installatie nagelopen. De netaansluiting (CEE), verlichting, stopcontacten, omvormer, zekering automaat, aardlekschakelaar worden stuk voor stuk gecontroleerd. De koelkast was reeds bij aankomst aangesloten op 230V om de werking te controleren. Hierbij wordt ook de werking van de 12V schakelaar gecontroleerd zodat deze onderweg tijdens de constante stroomdraad kan worden gevoed.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een bovag onderhoudsbeurt bel dan naar: 0174-42 18 58 of vul het afspraakformulier in