Hobby&Fendt Caravans, Cabanon Vouwwagens
 • Wij zijn erkend Hobby dealer

  De voertuigen van Hobby tonen karakter

 • Goed voorbereid op vakantie!

  In onze kampeershop vindt u een uitgebreide collectie kampeerartikelen

Slapen / Slaapzak

Op vakantie is een goede nachtrust minstens zo belangrijk als thuis, daarom verkopen wij bij Caravan en kampeercentrum Westland slaapzakken van o.a. de merken Nomad, Human comfort, Polydaun, Coleman en Bo camp.

Of u nu gaat kamperen met de tent of een handige en lichtgewicht ‘logeerdeken’ voor uw kinderen zoekt; het is belangrijk dat een slaapzak voldoende warm en comfortabel is voor de omstandigheden waarin u hem gebruikt. Het seizoen en het klimaat waarin u kampeert hebben daarbij een grote invloed op uw uiteindelijke keuze. Een slaapzak die voldoet onder álle denkbare omstandigheden bestaat simpelweg niet. Bedenk bij het slaapzak kopen daarom goed wat uw plannen zijn en welke eisen u aan de slaapzak stelt.

Modellen

Bij de aankoop van een nieuwe slaapzak heeft u twee mogelijkheden: een deken- of een mummiemodel. De keuze is afhankelijk van de omstandigheden waarin u de slaapzak gaat gebruiken. We zetten beide modellen eens wat uitgebreider naast elkaar.

 • Mummiemodel:
  Een mummiemodel loopt taps toe en volgt zo veel mogelijk de vorm van het lichaam. Daardoor is er weinig loze ruimte (ruimte waar zich geen lichaamsdelen bevinden, maar die wel opgewarmd moet worden) waardoor u ’s nachts warmer blijft. Daarnaast hebben mummieslaapzakken een capuchon waardoor en minder warmteverlies via het hoofd plaatsvindt. Voor de wintermaanden of koude omstandigheden is een mummiemodel daarom beter geschikt dan een dekenmodel. Bovendien is een mummieslaapzak meestal lichter en compacter op te rollen dan een dekenmodel; favoriet bij lichtgewicht kampeerders dus!
 • Dekenmodel:
  Het dekenmodel biedt meer bewegingsvrijheid, maar sluit minder goed aan op het lichaam en isoleert (met een zelfde soort en hoeveelheid vulling) minder dan een mummiemodel. Deze slaapzak is dan ook geschikter als ‘familieslaapzak’ op campings in warme landen of als logeerslaapzak voor uw kinderen. De prijs van een dekenmodel slaapzak ligt ook lager dan de meeste mummiemodellen.

 

Katoen of kunststof tijk

Is de vulling van een slaapzak het eerste belangrijke aandachtspunt bij de aankoop van een nieuwe slaapzak, de tijk is het tweede. Een tijk is het omhulsel van de vulling van een slaapzak, bestaande uit een binnen- en een buitentijk. Er komen meerdere soorten materiaal in aanmerking voor een tijk. Ook kan er verschil zitten in het materiaal van de binnen- en de buitentijk:
Katoen: Katoen is vrij zwaar. Het neemt makkelijk vocht op en droogt langzaam. Het voordeel is dat het goed ademt en prettig en luchtig aanvoelt op de huid. Katoen dat eenmaal nat is, voelt echter weer klam en vochtig aan.
Polyester/ katoen: Kampeerders kiezen voor polyester/katoen wanneer ze een prijsgunstige slaapzak zoeken die de voordelen van katoen (ademend) combineert met die van polyester (licht, sneller drogend en vuilafstotend).
Nylon: Nylon is lichter en stoot vuil en vocht beter af. Nadeel is dat nylon minder goed ademt en minder prettig (‘synthetisch’) aanvoelt op de blote huid.

Maten van de slaapzak

Let er op dat u een slaapzak koopt die qua formaat past bij de persoon die erin moet slapen. Een standaardregel voor de juiste lengte van een slaapzak is: uw lichaamslengte plus 25 cm. Er zijn kinderslaapzakken bedoeld voor kinderen tot ongeveer zes jaar met een afmeting van 160×70 cm. Daarnaast zijn er slaapzakken voor volwassenen met een breedte die varieert van 80 cm tot 100 cm en lengte van 190 cm tot 220 cm.

De werking van een slaapzak

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, geeft een slaapzak zelf geen warmte, maar houdt het de warmte die het lichaam afgeeft vast. De laag van warme lucht die u om u heen creëert, werkt als een buffer tegen de kou. Hoe meer slaapzak u om u heen hebt, hoe minder koude plekken er in de slaapzak zijn die opgewarmd moeten worden. Dat is de reden waarom een mummieslaapzak beter isoleert dan een dekenmodel.

Temperatuurindicatie

Op labels van veel slaapzakken zit een temperatuurindicatie die drie waarden aangeeft: bovenbereik (comforttemperatuur), comfortwaarde enextreemwaarde (extreemtemperatuur).
Het bovenbereik geeft aan tot welke temperatuur de slaapzak maximaal is te gebruiken om nog comfortabel aan te voelen.
De comfortwaarde is de minimumtemperatuur waarin de slaapzak nog comfortabel aanvoelt voor een gemiddelde (!) gebruiker.
De extreemwaarde is de uiterste temperatuur waaronder de slaapzak gebruikt kan worden. In dit risicobereik kan ernstige koude worden ervaren; de extreemwaarde zegt dus niets over comfort.

 

Wassen en onderhoud

Slaapzakken verliezen door vuil hun isolerende waarde en moeten daarom regelmatig worden gewassen (niet chemische reinigen, dit kan de vulling beschadigen!). Alle slaapzakken kunnen volgens het ingestikte wasvoorschrift gewassen worden, meestal tot een veilige 30 graden.  Synthetische slaapzakken mogen alleen op een zeer lage snelheid gecentrifugeerd worden. Leg ze daarna liggend te drogen.
Laat een slaapzak sowieso altijd zo lang mogelijk luchten om het vocht dat er ’s nachts is ingetrokken de kans te geven te ‘ontsnappen’. Ook als u thuis een slaapzak opbergt, is het verstandig deze niet in het foedraal te laten zitten, maar lucht te geven in bijvoorbeeld een speciale opberghoes.